1. Готов разсад се купува обикновено от пазарите.Гаранция за това дали сорта , който ще купиш е този, за който ти го продават, няма.
2.Относно това как се гледат съответните зеленчуци, ще оставя на някой компетентен потребител да ти отговори.
3.Готов разсад е сбор от няколко корена от дадено растение, а може и да е само един корен от него.
Колкото до доматите- не са много взискателна култура, но искат много грижи и внимание при отглеждането си. Първо трябва да си наясно с какво производство ще се заемеш: супер ранно, ранно, средно ранно или късно? Супер ранното е трудно за осъществяване от начинаещ, защото изисква много средства, отопляеми оранжерии и опит... Ранното производство също изисква оранжерии, но там засаждането може да се изтегли малко по-късно (зависи в кой район се намираш). При средно ранното и късното производство се разсажда направо на открито.
Можеш да си произведеш разсада сам, което не е особено сложно. За целта са нужни сандъчета с дълбочина 10-12 см. и ширина и дължина по избор. Рътенето на семената става в кесийка от тензух, марля или дори в дамски найлонов чорап. Поставят се семената вътре и торбичката се потапя в съд с вода(със стайна температура)- водата трябва да ги покрива изцяло. Така престояват докато набъбнат- приблизително 24 часа. На 1 литър вода е желателно да се сложи от 1 до 3 гр. обеззаразяващ препарат: тирам, бенлейт. Това се прилага в случай че семената са взети от частно лице или си ги събирал лично (от директни сортове обаче т.е. не хибридни). В сандъчето се поставя пръст- желателно да е примесена с угнил оборски тор или направо горска пръст (угнила, богата). Около 8 см. да е пръстта в сандъчето. Подравнява се. Семената се слагат разпръснати не повече от 7-8 на кв.см. Покриват се с 1 см. пръст, която е предварително пресята. Полива се обилно с малка пръскачица (пулвелизатор)-1-2 литрова, така че да не е под налягане и да се размие пръстта и да се оголят семената(или просто внимателно ръсене с ръка). Поставя се найлон отгоре и сандъчето се инсталира на топло място. От време на време (еднократно в денонощието за няколко минути) се повдига найлона т.е. се отваря. Пръстта отгоре трябва да бъде непрекъснато влажна. Покълването на семките изискват температура от 20-24 градуса. За около седмица обикновено започва поникването. При появата на първото кълнче от пръстта, найлонът се премахва и сандъчето се изнася на осветено закрито место при температура 16-18 градуса. Така се получава гъстият разсад.
След около 16-21 дни, при появата на първите същински листа- доматите се пикират. Това се извършва в саксии 8 х 10 см. или в топъл парник 12 х 10 см. На този етап се нуждаят от умерено поливане и светлина. Обикновено разсадът е готов след 40-45 дни.
Разсаждането на постоянно место (на открито или в закрита оранжерия) се извършва след появата на 6-8 листа (преди появата на първа цветна китка). За ранно производство разсаждането за Южна България се извършва от 20 март до 1 април. За Северна България: от 5 до 15 април. Всичко това все пак зависи от времето, но принципно е така... На базата на тази информация, ти можеш да си направиш сметка кога да започнеш, за да си готов на нужното време за разсаждане. До тук застъпих ранно производство в неотопляеми полиетиленови оранжерии или средно ранно производство на открито. За повече информация относно евентулни проблеми, болести и пр. при производството- питай свободно (нищо не струва). Надявам се информацията да ти е била от полза!